Wat is een voedselbos?

Voedselbossen zijn de laatste jaren in Nederland enorm populair geworden. En dat is niet zo vreemd. Een voedselbos biedt een oplossing aan de vele grote problemen waar we op dit moment mee te maken hebben.

Een eetbaar ecosysteem

De naam zegt het al. In een voedselbos draait het om eten. Anders gezegd: een voedselbos is een ecosysteem met bovenmatig veel eetbare soorten. Dus bomen, struiken en planten die zo op elkaar afgestemd zijn dat ze elkaar als het ware in stand houden zonder aanvullende bemesting en bestrijdingsmiddelen. De biodiversiteit is hoog en de productiviteit is groot.

Het is dus veel en veel meer dan een moestuin, waarin je soorten netjes in rijtjes plaatst en 1 of 2 keer per jaar oogst. In een voedselbos gaat het veel meer om de balans tussen soorten en weinig inmenging van buitenaf. Je laat de natuur als het ware zijn werk doen. Dat kan alleen als je het bos goed opbouwt in lagen, net zoals in het regenwoud bijvoorbeeld. Met wortels en knollen onderaan en een goede kruinlaag helemaal bovenaan.

Lekker oogsten

Doe je dat goed, dan vullen de planten elkaar aan. Letterlijk. Ze maken gebruik van elkaars voedingsstoffen en creëren zo een bepaalde kringloop. Op een gegeven moment kun je lekker gaan oogsten. Afhankelijk natuurlijk van de soorten die je plaatst, geniet je van noten, zaden, scheuten, vruchten en nog veel meer.

Plant Some Trees And Go From There

Bekijk deze inspirerende korte film, die heel mooi uitlegt wat een voedselbos is.

In een voedselbos ga je op ontdekking

Bekijk de filmpjes van Martijn

Kijk

Martijn bespreekt de vijf meest gemaakte fouten in het voedselbos.

Plant

Martijn vertelt hoe hij dat doet en waar hij rekening mee houdt.

Eet

Ik heb al van alles gemaakt uit mijn voedselbos. Kijk naar een paar favourite seizoensrecepten van mij.

Leer

Hoe zelfvoorzienend is een voedselbos.

Wil je aan de slag of heb je hulp nodig bij een ontwerp?

Ik help je graag op weg

Ervaring van Martijn

Veel gestelde vragen

De Voedselboss in de media

1Twente

Martijn Aalbrecht plukt vruchten van een van Twentes eerste voedselbossen

Elke week begint er in Twente wel iemand met een voedselbos. Martijn Aalbrecht was een van de allereersten. De Beckumer begon een jaar of 8 geleden met de aanleg van een bos. Nadat hij de eerste jaren vooral leergeld betaalde, plukt hij nu letterlijk de vruchten van zijn werk.

Heb je vragen?

Mail me

Vraag gratis aan

Bekijk mijn vlog

Menu