Martijn; de Voedselboss

Toen in 2006 onze dochters werden geboren, besloot ik mijn eigen voedsel te verbouwen. Eerst op een moestuin, maar al snel wilde ik duurzamer werken. Dat werd mijn eerste voedselbos.

In die tijd was er in Nederland nauwelijks aandacht voor voedselbossen. Daarom deed ik in 2011 maar een cursus bij de Agroforeststry Research Trust (ART) in Engeland.

Daarna ging het snel. Eind 2011 kocht ik een perceel van 3.500 m2 en begon ik direct met de aanleg. In 2014 volgde ik de advanced foodforest course bij ART en deed ik verschillende aanverwante opleidingen en trainingen.

En ik blijf leren, vooral door dingen in praktijk te proberen en te doen. Dat zorgt voor vele successen, maar zeker net zoveel missers. Maar nu geeft het bos en onze passieve kas ons heel veel: bijna alle groenten en fruit die we eten.

Ik gun mensen dezelfde mooie ervaringen.

Het mooie aan deze reis is dat ik steeds weer nieuwe raakvlakken ontdek en mooie mensen ontmoet. Elk nieuw onderwerp opent weer een deur naar nieuwe thema’s. Zo wordt het web steeds completer en sterker.

Ik gun mijn dochters – en hun kinderen – een mooie(re) wereld. Een plek waar duurzaam verbouwde groenten en fruit als lekker en gezond eten op tafel komt. Een plek waar de natuur de kans krijgt om te herstellen in plaats van dat hij vernietigd wordt.

En vanwege al mijn ervaring en de voortrekkersrol die ik toch een beetje heb in Nederland, word ik de Voedselboss genoemd. Maar ik ben niet zo bazig hoor. Ik sta het liefst naast mensen om ze verder te helpen. Je bent van harte welkom.

Opleidingen

  • 2011 Forest Gardening Design Course, ART Crawford
  • 2012 BD Imkeren, Wim van Grasstek
  • 2013 cursus Humisme, Marc Siepman
  • 2014 Advanced Forest Gardening Course, ART Crawford
  • 2017 Permaculture Orchard, Stefan Sobkowiak, France
  • 2018 Forest Garden Greenhouse Course, ART Crawford
  • 2018 jaartraining Oorzaken van gezondheid, Birgit Spoorenberg
  • 2019 Aquaponics, Bayonne France
  • 2020 Soil Food Web Elaine Ingham

De Voedselboss in de media

Bekijk artikelen, interviews en filmpje over De Voedselboss.

Laatste bericht op Facebook

Cannot call API for app 222116127877068 on behalf of user 1596072623910330

Heb je vragen?

Mail me

Vraag gratis aan

Bekijk mijn vlog